Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen? Dat is een veel gehoorde vraag. Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen dan kun jij jezelf dit misschien ook afgevraagd hebben. Het antwoord op de vraag is nee, al moet je wel rekening houden met een aantal dingen.

Energie van de zon

Om zonlicht in energie om te zetten worden er in Nederland voornamelijk een tweetal technieken gebruikt. Dit gebeurt namelijk met zonnecollectoren, ook wel zonneboilers genoemd. Maar ook zonnepanelen kunnen zonlicht omzetten in energie. Het is sinds juli 2012 mogelijk dat ook particulieren subsidie krijgen voor de zonnepanelen.

Zonnecollectoren en zonnepanelen

Een zonnecollector, ook wel een zonneboiler genoemd, wordt gebruikt om met behulp van de energie van de zon het water te verwarmen. Dit water kan worden gebruikt bijvoorbeeld in de keuken of in de douche. De zonneboiler is een apparaat dat aanvullend werkt op een verwarmingsketel. Een zonneboiler zal niet worden gebruikt om je woning te verwarmen. Daarvoor heb je een zonneboilercombi nodig.
Zoals je misschien wel weet zetten ook zonnepanelen zonlicht om in elektriciteit, dit wordt ook wel zonnestroom genoemd. Dit is een erg makkelijke maar vooral erg milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Mocht je teveel elektriciteit hebben opgewekt dan is dit geen enkel probleem, deze overtollige elektriciteit kan zo terug worden ‘gegeven’ aan het elektriciteitsnet. Er komen ook steeds meer materialen en producten op de markt waarin zonnecellen worden geïntegreerd. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld dakpannen of andere dakbedekking.

Vergunning voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt plaatsen, dan heb je hier in de meeste gevallen geen vergunning voor nodig. Als je panelen wilt plaatsen, dan kun je dit dus doen zonder aanvraag van een vergunning. Er gelden echter wel een aantal bepaalde regels waar je rekening mee dient te houden. Zo dient de hellingshoek van je collector of het paneel hetzelfde te zijn als de hellingshoek van het dak. Als je niet aan deze voorwaarden kunt voldoen, dan krijg je te maken met het bestemmingsplan. Als dit het geval is dan heb je wel een vergunning nodig. Je hebt geen vergunning nodig als de panelen op je dak worden geplaatst, de panelen moeten dan ook geïntegreerd zijn met de omvormer.

Ook dien je rekening te houden met de volgende zaken. Als de panelen op een schuin dak komen dan mogen deze niet uitsteken, de panelen moeten in of direct op het dakvlak worden geplaatst en de hellingshoek van de verschillende panelen moet hetzelfde zijn als de panelen die op het dakvlak worden geplaatst. Komen je panelen op een dak oplaat dan dienen de panelen zo ver van de dakrand vandaan te blijven als de hoogte van je panelen. Zonnepanelen mogen niet geplaatst worden zonder een vergunning op een monument of een stads-of dorpsgezicht dat door het Rijk is aangewezen als beschermd gebouw.

Buren

Je kent het spreekwoord ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ vast wel. En dat is bij het plaatsen van zonnepanelen helemaal van toepassing. Houd altijd rekening met je buren en licht ze altijd tijdig in, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen