Een ieder die zonnepanelen wil gaan aanschaffen zal zich afvragen wat nu werkelijk het rendement van zonnepanelen zal zijn. Want loont het nu wel om zonnepanelen te nemen? Is het de investering wel waard om zonnepanelen aan te schaffen? Veel mensen maar ook bedrijven lopen met deze vraag rond. Want het kopen van zonnepanelen is immers geen kleine investering. Daarom wil je natuurlijk ook dat je uiteindelijk je geïnvesteerde bedrag zult terug verdienen met de zonnepanelen. Maar hoe krijg je nu het beste rendement?

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Hoeveel elektriciteit zonnepanelen opbrengen wordt het rendement van zonnepanelen genoemd. Er is een verschil in twee soorten zonnepanelen. Monokristallijne zonnepalen geven immers een hoger rendement dan polykristalllijne zonnepanelen. Je zult daarvoor wel meer moeten betalen maar dan zul je er ook een hogere prestatie voor terug krijgen. Als je de zonnepanelen op het zuiden gericht hebt zullen ze de meeste energie opleveren. Daarom is het verstandig om zonnepanelen te nemen als je dak op het zuiden is gericht. Daarnaast heb je te maken met de beste hellingshoek van het dak, deze is 36 graden. Het is ook mogelijk om zonnepanelen aan je gevel te bevestigen. Het rendement van zonnepanelen aan de voorgevel ligt echter wel 25% lager. Je snapt dat je voor het beste rendement de juiste soort zonnepanelen moet kiezen. Ook is van het belang om de zonnepalen op de juiste plek te vestigen. Daarnaast zal de installatie van de zonnepalen goed en vooral zeer zorgvuldig moeten gebeuren. Heb je een huis met een dak dat niet op het zuiden is gericht dan hoeft dit geen probleem te zijn. Je kunt ook zonnepanelen aan de west- of oostzijde van je huis plaatsen. Echter moet je er dan wel rekening mee houden dat het rendement van de zonnepanelen dan een stuk lager ligt. De zon komt immers in het oosten op en blijft het langst ‘staan’ in het zuiden. Zonnepanelen aan de noordzijde van je huis zijn daarom ook af te raden.

Soorten zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Er zijn tal van merken en afmetingen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Sharp en Sanyo. Elk merk brengt weer andere zonnepanelen op de markt waardoor er veel keuze is. Zoals je weet zet elk zonnepaneel het licht van de zon om in elektriciteit. Zoals je als las zijn er veel verschillende soorten zonnepanelen. Dit verschilt wordt bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt. Zo zijn er monokristallijn, amorf en polykristallijn zonnepanelen. Maar bijna elk zonnepaneel is gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium. Er zijn ook twee soorten kristallijne zonnecellen. Zo heb je de monokristallijne zonnecel en de polykristallijne zonnecel. Als eerste zijn ze al anders gemaakt, maar er zit ook een groot verschil in het uiterlijk van de zonnecellen. Echter is er ook een zogenoemde dunne-film zonnepaneel. Het is mogelijk om het soort zonnepaneel te vergelijken met welke prestatie ze leveren, welke opbrengst ze hebben en de eventuele garantie die erbij zit.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen