In sommige gevallen kun je er voor kiezen om de zonnepalen zelf te plaatsen, dit kan immers een flinke kostenbesparing opleveren. Als je van plan bent om een klein aantal zonnepanelen te kopen dan is het aan te raden om de panelen zelf te plaatsen. Er zijn dan een aantal factoren om rekening mee te houden. Veiligheid staat altijd voorop.

Factoren om rekening mee te houden

Om een zo groot mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen moet je de panelen op de juiste plek, maar ook op de juiste manier op je dak plaatsen. Een aantal factoren draagt bij aan de opbrengst van je zonnepanelen. Allereerst heb je te maken met de situatie, dat is het type dak waarop je de zonnepanelen plaatst. Kijk maar eens om je heen, er zijn veel verschillende soorten daken. Het ene huis heeft een platdak, de ander juist weer een zeer steil dak. Ook de grootte van het zonnepanelen systeem is van grote invloed bij het plaatsen van de panelen. Daarnaast moet je enige ervaring hebben met het werken met elektriciteit. Heb je dit niet, dan is het raadzaam om een deskundige in te schakelen. Daarnaast zijn garantiebepalingen natuurlijk zaken, die een bijdrage zullen leveren aan je opbrengst, want gaan de panelen snel kapot en heb je geen garantie, dan zit je met een probleem. Jouw eigen klus ervaring draagt natuurlijk ook bij aan de opbrengst van je panelen als je deze zelf gaat plaatsen.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Als je zelf zonnepanelen gaat plaatsen moet je uiteraard aan veel dingen denken. De volgende punten kunnen je helpen om de panelen op de juiste manier te installeren. Allereerst moet je nadenken over de bouwtechnische situatie. Het gewicht van het systeem moet natuurlijk wel gedragen kunnen worden door je dak. Daarnaast moet je de omvormer en zonnepanelen juist plaatsen voor een hoge opbrengst. Om een goede werking te creëren moet je een juiste meter hebben voor de terug levering. De levensduur is ook een belangrijk punt, want je moet aan de ventilatie eisen voldoen voor zowel de zonnepanelen en omvormer, maar ook aan de eisen van waterdichtheid. Zo gaat het systeem langer mee. Montage is ook een zeer belangrijk onderdeel, je moet zekerheid hebben voor alle weersomstandigheden en alle onderdelen zullen correct moeten worden aangesloten voor een goed functioneren van je zonnepanelen. Je moet ook altijd de veiligheid in het oog houden, bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteit. De aansluiting moet goed zitten, een extra groep in de meterkast is aan te raden. Je eigen veiligheid moet je natuurlijk ook in het oog houden, het werken op het dak moet wel veilig gebeuren. Daarnaast moet je er goed voor uitkijken dat je het dak niet beschadigt, dit kan nare gevolgen hebben. Als dit alles gebeurd is, is het verstandig om alles nog eens na te kijken. De zogenoemde controle, niet alleen van de totale werking maar ook moet je de spanning doormeten. Een inspectie en uitlezing van de meters is ook erg belangrijk.

Meer over de installatie van zonnepanelen.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen