Het plaatsen van de zonnepanelen gaat niet vanzelf. Er is van alles nodig om de zonnepanelen te plaatsen. Hierbij moet er gedacht worden aan de zonnepanelen, de omvormers, consoles (alleen nodig bij een plat dak), montagesets en eventueel een elektriciteitsmeter zodat je het verbruik kunt aflezen en een extra groep in de meterkast (ook niet verplicht) en een andere optie is nog een meetstation. Daarnaast is er nog bekabeling nodig, er is een handleiding nodig hoe dat het in zijn werk gaat en dan moet er nog het juiste gereedschap aanwezig zijn, waaronder dus de juiste klimmaterialen zodat je goed en veilig op het dak kunt komen en kunt werken. Bij de zonnepanelen installatie wordt er een ventilatieruimte geplaatst tussen het dak en de zonnepanelen. Je moet hierbij wel rekening houden met deze ruimte, vaak wordt het vergeten. De panelen moeten de warmte kwijt kunnen en daarom moet er ook aan deze ruimte worden gedacht. Als je dat niet doet, dan werken ze minder efficiƫnt en dat is natuurlijk zonde! Onder het dak wordt meteen de omvormer geplaatst, op deze manier wordt het opbrengstverlies beperkt.

De installatie van de zonnepanelen

De installatie van de zonnepanelen moet goed gebeuren, dit gaat niet vanzelf. Daarom moet er gedacht worden aan het type dak. Er kan gedacht worden aan een pannendak, maar het kan ook een golfplaten dak zijn of een plat dak. De draagconstructie is ook van belang, een zonnepaneel weegt al gauw tussen de 15 en de 20 kg. Er moet dus een draagconstructie worden opgesteld zodat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Bij een plat dak wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met een raamwerk. Dan is er nog de elektrische installatie, er is een vrije groep in de meterkast nodig wanneer het gaat om een vermogen van 600 Wp aan panelen. Dan is er nog de bereikbaarheid die van groot belang is. De bekabeling, de omvormer en de aansluitdoos moeten goed te bereiken zijn tijdens de zonnepanelen installatie. Bij de installatie van de zonnepanelen moet gewerkt worden met vakmensen. Daarom is het beter om een installatiebedrijf te laten komen zodat je er zeker van bent dat alles veilig en goed wordt gemonteerd.

Het laten plaatsen van de zonnepanelen

Bij het laten plaatsen van de zonnepanelen worden er een aantal aspecten beoordeeld door een installatiebedrijf. Om te beginnen wordt er naar de dakconstructie gekeken. Dan berekenen de vakmensen de draagconstructie en het draagvermogen. De omgang met elektriciteit moet veilig gebeuren, ook wordt er rekening gehouden met de ventilatie en de omvormer die geplaatst moeten worden. Het juiste gereedschap moet aanwezig zijn en alles moet waterdicht worden gemonteerd. Het kan zijn dat er een extra groep aangemaakt moet worden in de meterkast, ook dat moet dan worden geregeld. Als je een installatiebedrijf laat komen voor de installatie van de zonnepanelen dan zijn zij zelf verzekerd voor de calamiteiten. Je hebt garantie dus wanneer er iets niet goed is dan is er sprake van garantie. Er is aan het einde nog een keer een controle voor het PV paneel systeem om te zien of alles goed werkt en dan kan het echte werk beginnen.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen