Vaak denken mensen dat een zonnepaneel en zonnecollector hetzelfde zijn en dus dezelfde functie hebben. Echter is deze gedachte onjuist. Er zit een wezenlijk verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector. Ze lijken op elkaar maar toch verschillen ze veel van elkaar. De uiterlijke verschillen zijn vaak klein, maar de werking van beide apparaten verschilt wel. Een zonnepaneel wekt door middel van zonlicht elektriciteit op. Een zonnecollector doet dit ook, maar een collector gebruikt de opgewekte elektriciteit om water mee te verwarmen. Een combinatie van beide is mogelijk, dan ben je heel milieuvriendelijk bezig.

Zonnepaneel en zonnecollector

Een zonnepaneel heeft als taak om het licht van de zon om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt dan in de foto-voltaïsche cellen van een zonnepaneel. Een zonnecollector doet dit ook. Echter is zijn taak niet het vergaren van elektriciteit alleen, maar deze elektriciteit wordt opgewekt om water mee te verwarmen. Ze krijg je lekker warm water uit de kraan in de keuken, maar kun je ook een warme douche nemen. Wel is er een overeenkomst op te merken. Het opwekken van elektriciteit gebeurt bij beide op een milieuvriendelijke manier.

Er bestaan een tweetal soorten collectoren. Er is een vacuümcollector en een plaatcollector. De plaatcollector is een zwarte, vlakke plaat. Deze heeft een vloeistof. De vloeistof wordt vervolgens verwarmd door de zon. De warmte die vervolgens afkomstig is van deze vloeistof wordt doorgegeven aan het koude water in de boiler. Zodoende heb je dus warm water voor heel je huishouden. In de zomer als het lekker warm weer is, is het meestal voldoende warm om deze installatie het werk goed uit te laten uitvoeren. In de winter kan er soms weinig of zelfs helemaal geen zonlicht zijn. Daardoor moet er ‘bij verwarmd’ worden. Zo komt de collector toch aan zijn warmte.

Zoals hierboven is verteld gebruikt de zonnecollector de elektriciteit om water warm mee te maken. Dit is een wezenlijk verschil met een zonnepaneel. Een zonnepaneel is immers onafhankelijk van warmte, maar heeft wel zonlicht nodig. Een zonnepaneel werkt zuiver op het licht van de zon. Dat geldt dus voor in de zomer, maar ook voor in de winter. Dat zorgt ervoor dat een zonnepaneel heel efficiënt te werk kan gaan. Je benut het licht van de zon dus optimaal.

Een combinatie van beide

Als je genoeg geld hebt kun je er voor kiezen om een mix van beide aan te schaffen, ook wel een combinatie genoemd. Dit is de meeste duurzame oplossing. Je combineert dan een zonneboiler met een zonnepaneel. Je kunt dan de collector gebruiken om het water in je huis te verwarmen. De panelen kun je dan gebruiken om elektriciteit op te wekken. Je bent daardoor niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen en je kunt ook nog eens op een milieuvriendelijke manier te werk gaan, want de elektriciteit die opgewekt wordt en het water dat wordt verwarmd, brengt geen schade toe aan de natuur.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen