Een veel gehoorde vraag is wat nu eigenlijk de terugverdientijd van zonnepanelen is? Daarvoor geldt de volgende vuistregel. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen, inclusief de installatie tussen de 8 en 9 jaar. Doe je de installatie zelf dan is de terugverdientijd over het algemeen een stukje korter. Namelijk tussen de 7 en 8 jaar. Deze terugverdientijd kun je ook zelf berekenen, maar daar heb je wel een aantal cijfers en feiten voor nodig. Aan de hand daarvan kun je zelf deze tijd uitrekenen. De verwachting is dat de terugverdientijd van de zonnepalen steeds kleiner zal worden.

Op de juiste plek plaatsen

Om de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden moet je natuurlijk de zonnepanelen op de beste plek plaatsen. Daarom is het verstandig om de zonnepanelen op een dak te plaatsen dat naar het zuiden is gericht. De meest ideale dakhoek is 36 graden. Zodra het dak een andere richting heeft dan zal het rendement van de zonnepanelen minder worden. Dus heb je een dak dat bijvoorbeeld naar het oosten is gericht dan zal het rendement een stuk minder zijn, zo rond de 10%. Zonnepanelen kunnen ook aan de gevels geplaatst worden.

Benodigdheden om terugverdientijd te bepalen

Om de terugverdientijd te kunnen berekenen heb je een aantal dingen nodig. Allereerst moet je de prijs van de zonnepanelen weten. Daarbij komen de kosten van de nodige randapparatuur. Dan kun je denken aan de omvormer, consoles maar ook bekabeling, meetapparatuur en de montagesets. Natuurlijk moet je ook de installatiekosten weten. Ook de kosten van een eventuele tussentijdse vervanging van de omvormer moet je weten. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de huidige stroomprijs, daarbij moet je ook de verwachte ontwikkeling van deze prijs goed in weten te schatten. Ook is het handig om de (verwachte) levensduur van de zonnepanelen te weten. De afname van het opwekvermogen van de zonnepanelen die je in je bezit hebt, moet ook bekend zijn. Als laatste moet je op de hoogte zijn van het vermogen van je zonnepanelen systeem. Een gemiddeld huishouden in Nederland zal ongeveer 3500 kWh aan elektriciteit verbruiken. Je snapt dat dit een gemiddelde is dus in de werkelijkheid kan dit nog wel eens afwijken. Mocht je de helft van de elektriciteit op willen wekken met een zonnepanelen systeem dan heb je dus een systeem nodig van 2000 Wp. De kosten van zo’n systeem liggen rond de €4000,-. Om dit systeem te installeren zul je ook een geldbedrag moeten betalen, dat zal ongeveer €1000,- gaan kosten.

Verwachting van dalende terugverdientijd

Veel mensen die zich bezig houden met de terugverdientijd van zonnepanelen verwachten dat de terugverdientijd steeds korter zal worden. Er wordt immers nog veel geëxperimenteerd met zonnepalen waardoor de meest ideale en beste zonnepanelen nog niet op de markt zijn, of überhaupt uitgevonden zijn. Daardoor is de verwachting dat de terugverdientijd in de toekomst steeds korter zal worden. De hedendaagse apparaten worden steeds slimmer en moderner. Ook is de verwachting dat zonnepalen in de toekomst een minder grote investering zullen zijn.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen