Bij de aanschaf van zonnepanelen vraag je jezelf natuurlijk af wat nu eigenlijk de opbrengst van zonnepanelen zal zijn. Zonnepanelen zijn immers een grote investering voor veel mensen en daarom wil je ook zo snel mogelijk je investering terug verdient zien in goede prestaties van de panelen. Allereerst zullen de zonnepalen je huis van de nodige stroom voorzien. Daarnaast kan het voorkomen dat je minder gebruikt dan dat de zonnepanelen leveren. Ook moet je een goede meter in huis hebben om er voor te zorgen, als je ‘over’ productie hebt, dat deze elektriciteitsmeter terug zal lopen.

Verbruik je minder dan nodig?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je met een overschot aan elektriciteit komt te zitten. Dit komt omdat je minder energie gebruikt dan de zonnepanelen leveren. Het deel van de opbrengst dat je over hebt lever je dan aan het elektriciteitsnet. Hiervoor zul je een vergoeding krijgen van het energiebedrijf. Deze vergoeding wordt ook wel de zogenaamde teruglever vergoeding genoemd. In de volksmond ook wel bekend als zonnepremie. Ook als je mogelijke subsidie krijgt geldt deze regeling. Energiebedrijven zijn immers verplicht om de eerste 5000 kWh die je aan ze levert te verrekenen met de afname, dit wordt salderen genoemd. De opbrengst van je zonnepanelen wordt verrekend met je verbruik. Dat hangt af van je type elektriciteitsmeter, lees hierover verder.

De elektriciteitsmeter

Een meter die analoog is met een draaischijf, zal de schijf terug draaien als de opbrengst van je zonnepanelen groter is dan wat je verbruikt. Zo zal je meterstand direct worden verlaagd. Een digitale elektriciteitsmeter is een erg handig apparaat, het heeft meterstanden voor verbruik maar ook voor de teruglevering. Aan de hand van deze twee standen zal het saldo bepaald gaan worden. Zo zal de opbrengst van je zonnepanelen worden verrekend met wat je verbruikt.

Teveel of te weinig?

Soms kan het voorkomen dat de opbrengst van je zonnepanelen niet genoeg is om jezelf van de nodige stroom te voorzien. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld 1500 KWh elektriciteit te weinig leveren, dan wordt deze elektriciteit geleverd tegen het standaard tarief. Dat tarief ligt ongeveer op 0,20/KWh. Deze situatie zal gelden voor ongeveer 90% van de huishoudens.
Maar het kan voorkomen dat je meer elektriciteit hebt opgewekt dan dat je zult verbruiken, dit zal echter niet heel vaak voorkomen. Is de opbrengst van de zonnepanelen dan ook groter dan je verbruik? Dan zal als eerste je verbruik worden verrekend met de opbrengst. Je zult dan geen kosten hebben bij een eventuele leverancier. Mocht je te veel hebben geproduceerd dan krijg je daarvoor een geldbedrag. Deze stroom die je over hebt zal dan worden vergoed tegen een apart, vaak lager, tarief.

Terug leveren van energie

Als je meer opbrengst hebt van je zonnepanelen dan dat je verbruikt, dan zal je elektriciteitsmeter terug lopen. Deze meter zal dit echter ook moeten kunnen. Mocht je niet zo’n soort meter hebben dan moet je deze aanvragen bij je energieleverancier. Op welke wijze de opbrengst van je zonnepanelen zal worden vergoed hangt ook af van je meter.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen