Veel mensen vragen zich af hoe zonnepanelen nu eigenlijk werken. Als je eenmaal de werking van zonnepanelen weet dan zul je merken dat het principe erg eenvoudig is. Het is namelijk het omzetten van zonlicht in energie. Je kunt de opgewekte elektriciteit op een drietal manier inzetten, deze worden hieronder uitgelegd.

Werking en uiterlijk van zonnepanelen

Eigenlijk werken zonnepanelen heel eenvoudig. Zonnecellen vangen het zonlicht op, vervolgens wordt dit zonlicht omgezet in elektrische energie. Die elektrische energie, ook wel elektriciteit, is gelijkstroom. De elektriciteit die is opgewekt kan zo direct in je huis worden gebruikt. Mochten je zonnepanelen meer energie opleveren dan nodig is, dan kun je deze energie weer terug leveren aan het net. Dan zal je elektriciteitsmeter teruglopen. Daarmee kun je dus flink besparen op de energie kosten. Zonnepanelen hebben aan de voorkant bijna altijd een glasplaat. De achterkant is ondoorzichtig. Er bestaan echter ook doorzichtige panelen. Dan zitten de zonnecellen tussen de twee glasplaten in. De kleur van zonnepanelen is over het algemeen blauw. Daarnaast worden ze gemaakt van silicium.

Zonlicht omzetten in energie

Het omzetten van zonlicht naar energie is een lastig proces. Een zonnepaneel is een plaat, op deze plaat zijn zonnecellen aangebracht. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Silicium heeft een bijzondere eigenschap, het kan daglicht omzetten in elektrische energie. Als je een schuin dak hebt dan worden een aantal dakpannen weggehaald. Deze worden vervangen door een grote kunststofplaat waarop de zonnepanelen vast gemaakt worden. Als je een platdak hebt dan wordt de zonnepaneel op een metalen frame neergezet. Zo kan de zonnepaneel optimaal gebruik maken van de zon. Als er een aantal zonnepanelen naast elkaar worden geplaatst dan wordt dat een zonnepaneelsysteem genoemd. Gemiddeld zullen zonnepanelen per jaar 80 kWh elektriciteit per m2 per jaar opleveren. Als je 3 panelen hebt dan scheelt dit al gauw 500/600 kWh elektriciteit in een jaar. Dat is ongeveer 10% van het totale energieverbruik.

Gebruik van de elektriciteit

Uit de werking van een zonnepaneel kun je opmerken dat deze veel voordelen biedt. Daarnaast gaan zonnepanelen ook nog eens een flinke tijd mee. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt op ongeveer 25 jaar. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de elektriciteit die een zonnepaneel levert direct te gebruiken. Dit wordt ook wel een net gekoppeld systeem genoemd. In Nederland wordt dit systeem het meest gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om de elektriciteit in een accu op te slaan. Dat is erg handig als er bijvoorbeeld geen elektriciteitsnet is. Dan kun je denken aan de zonnepanelen voor een boot of een caravan. Als laatste mogelijkheid kun je er voor kiezen om de elektriciteit aan het stroomnet te leveren. Dan gebruik je de energie niet zelf maar krijg je er een vergoeding voor.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen