De aanschaf van zonnepanelen is geen kleine investering. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het feit dat je je zonnepanelen op een aantal manieren kunt financieren. De aanschaf vergt immers een grote investering. Je kunt er voor kiezen om dat ineens te doen met je spaargeld. Maar je kunt ook gespreid betalen door middel van een lening of een hypotheek. Vaak wordt gelet op de terugverdientijd van de zonnepanelen, een gegeven dat erg interessant is. Afhankelijk van uw financieringsmethode is de terugverdientijd ongeveer 8 jaar. Als je niet investeert in zonnepanelen dan betaal je dit geld aan je energiemaatschappij. Je kunt dus zelf kiezen. Daarnaast kun je er voor kiezen om op een nieuwe, populaire manier je zonnepanelen te financieren, namelijk crowdfunding.

Uit eigen middelen financieren of groene lening

Wanneer je genoeg spaargeld hebt ruil je de rente die je ontvangt op je spaarrekening in voor het rendement van het produceren van je eigen elektriciteit. Dat doe je door middel van je zonnepanelen. Gemiddeld is het rendement ongeveer 10% van je investering. Dus dit kan veel hoger zijn dan wat van je van je bank zult krijgen als je het geld bij haar op een rekening zet. Daarbij ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen op de energiemarkt.

Je kunt ook voor een ‘groene’ lening kiezen. Hiermee kun je als huiseigenaar je panelen financieren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor rente en aflossing. Je hebt daarna een fiscale aftrekbaarheid van je rente door verbetering van je woning. Je hoeft je spaargeld niet op te maken om toch gebruik te kunnen maken van voordelen die het produceren van eigen energie je biedt.

Hypotheek afsluiten

Je kunt er ook voor kiezen om een hypotheek te nemen. Je kunt dan je zonnepanelen financieren door middel van een hypothecaire lening. Wanneer je van plan bent om een nieuwe hypotheek af te sluiten of nog ruimte binnen je huidige hypotheek hebt, dan kan dit een zeer interessante optie zijn. Daarnaast is de rente ook nog eens fiscaal aftrekbaar voor verbetering van je woning. Echter is een tweede hypotheek, naast je bestaande hypotheek, meestal niet zo gunstig. Je krijgt immers te maken met extra kosten van de hypotheek, de taxatie en de notaris. Daarom kun je het beste je financieel adviseur om advies vragen.

Crowdfunding wordt populair

Crowdfunding is nog erg nieuw in Nederland, maar het wint steeds meer aan populariteit. Het is een platform waarmee je samen met andere particulieren en bedrijven geld aan elkaar leent op basis van een contract. Dan weet je als investeerder precies waarin je investeert. Daarnaast weet je ook precies wanneer de lener zal betalen. Als lener bepaal je zelf het geldbedrag en ook nog eens de rente en de looptijd ervan. Opnieuw is de rente fiscaal aftrekbaar voor de verbetering van je woning.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen