Ondanks dat u momenteel geen gebruik kunt maken van een landelijke subsidie op zonnepanelen, wordt de investering niet minder interessant. Door gebruik te maken van de teruggave btw op zonnepanelen, krijgt u alsnog zo’n 15 procent van de investering in uw zonnepanelen terug. Dit geldt overigens ook als u de panelen al heeft aangeschaft.

U kunt de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Heeft u uw panelen laten plaatsen na 20 juni 2013, dan mag u profiteren van dit belastingvoordeel. Om u een idee te geven van hoe interessant deze besparing is: bij een standaardpakket van zes zonnepanelen (1440 wattpiek) krijgt u ongeveer €400 btw terug. Wilt u de btw op uw zonnepanelen terugvragen, dan moet u het volgende doen. Het is al in vier stappen gebeurd!

Let op: ontheffing btw-aangifte

Elke zonnepanelenbezitter moet eigenlijk btw-aangifte doen, want u levert energie aan het net. In de praktijk is het net iets anders: als u als particulier geen aangifte wilt doen, hoeft u niets te doen. U valt onder de kleineondernemingsregeling (KOR) en hoeft daarmee geen btw-aangifte te doen. In principe valt iedere particulier die energie opwekt met zonnepanelen daaronder.

Btw op zonnepanelen terugvragen: zo doet u het

Het terugvragen van de btw is zo gebeurd. Als u het verzoek doet om de btw terug te krijgen, kunt u ook meteen het verzoek doen om ontheffing te krijgen van de btw-aangifte. Hieronder leest u wat u moet doen zodat u de btw terugkrijgt.

Stap 1: opgaaf startende ondernemer

Zodra uw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, bent u voor de Belastingdienst ondernemer. U levert namelijk stroom aan het energienetwerk. Om alles zo spoedig mogelijk te laten verlopen, kunt u zich het beste binnen vijf dagen na installatie melden bij de Belastingdienst. U vult hiervoor het formulier Opgaaf startende ondernemer in. Veel mensen hebben moeite met dit formulier, dus we geven u tips bij de vragen waar men vastloopt. Dit zijn de vragen 6, 7 en 8. Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u terecht bij de Belastingdienst via 0800 –  0543 of lees de veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. 

  • Uw antwoord bij vraag 6: u heeft in dit geval maar één opdrachtgever en dat is de energiemaatschappij waar u energie aan levert
  • Uw antwoord bij vraag 7: vul uw inkomenssituatie in. Bij 7B vult u in dat u 0 uur per week voor uw onderneming werkt. U hoeft er immers niets voor te doen, de zonnepanelen doen het werk zelf. Bij 7C vult u uw verlies in over het eerste jaar als ondernemer. Uw verlies komt neer op de aanschafprijs voor de zonnepanelen. Let op: u moet dus een minnetje invullen voor het bedrag dat u invult. Vul bij 7D uw bruto inkomen in.
  • Uw antwoord bij vraag 8: u geeft hier een ruwe schatting van de omzet van uw zonnepanelen. Ter indicatie: een zonnepanelensysteem met 1440 wattpiek levert 100 à 200 euro op. Vul bij 8B nogmaals in wat de aanschafprijs is van uw zonnepanelen. Let op: doe het dit keer zonder het minnetje!

Stap 2: de reactie van de Belastingdienst

Zodra uw formulier Opgaaf startende ondernemer binnen is bij de Belastingdienst, krijgt u een ‘vaststelling’. Meestal duurt dit niet langer dan vijf werkdagen. Met deze reactie bent u ook officieel ondernemer. U ontvangt dan een btw-nummer en inloggegevens voor de online omgeving van de Belastingdienst, zodat u online uw aangifte kunt doen. U ontvangt uw inloggegevens in 2 brieven.

Stap 3: de daadwerkelijke aangifte voor uw zonnepanelen

Het doen van de aangifte wordt u makkelijk gemaakt; u hoeft niet zelf uit te rekenen van de aftrek van btw is over het jaar van aanschaf en installatie. De Belastingdienst noemt standaardbedragen voor de btw die u moet afdragen op basis van het vermogen van uw zonnepanelen. Dit zijn de standaardbedragen (forfait):

Opwekvermogen in Watttpiek per jaar Forfait
0 – 1000 €20
1000 – 2000 €40
2000 – 3000 €60
3000 – 4000 €80
4000 – 5000 €100
BTW berekenen zonnepanelen © Solvari

Stap 4: ontheffing aanvragen voor uw btw-aangifte

U wilt waarschijnlijk niet elk kwartaal btw-aangifte doen. Dit hoeft dan ook niet als u ontheffing aanvraagt. Die ontheffing gaat in vanaf het jaar dat volgt op het jaar waarin u de zonnepanelen aanschafte. In uw verzoek neemt u de volgende punten op:

  • ik ben ondernemer voor de omzetbelasting, want ik lever stroom aan het energienetwerk met mijn zonnepanelen
  • in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen heb ik recht op teruggave van de btw op mijn zonnepanelen
  • de jaren na aanschaf van de zonnepanelen is de btw die ik zou moeten afdragen lager dan €1.345, waardoor ik onder de KOR val en de btw wordt kwijtgescholden

In het verzoek vraagt u om ontheffing voor het doen van btw-aangifte vanaf 1 januari komend jaar en we raden u aan altijd te vragen om een schriftelijke bevestiging.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen