Als je zonnepanelen gaat kopen dan wil je natuurlijk weten wat deze zullen gaan kosten. Wat heb je allemaal nodig om zonnepanelen op je huis te kunnen plaatsen? Het is ook mogelijk om op de kosten te besparen, bijvoorbeeld door middel van een subsidie van je zonnepanelen. Ook kun je er voor kiezen om de installatie zelf te doen.

Onderdelen van een zonnepanelen systeem

Je moet natuurlijk weten uit welke onderdelen een zonnepanelen systeem nu eigenlijk bestaat. Er zijn een aantal verschillende onderdelen. Allereerst heb je natuurlijk een aantal zonnepanelen nodig en een omvormer. Ook zijn montagesets nodig. Uiteraard is er ook bekabeling nodig om verschillende onderdelen met elkaar te verbinden. Als je een platdak hebt dan zul je ook consoles nodig hebben. Ook kun je eventueel meetapparatuur aanschaffen. Bij dit alles komen nog de installatie kosten. Je snapt dat dit in totaal een behoorlijk groot eindbedrag zal worden.

Kosten van een zonnepanelen systeem

Een set zonnepanelen van 2000 Wp is afhankelijk van het type zonnecel. Maar gemiddeld liggen de kosten rond de €4000,-. In deze kosten zijn een aantal dingen meegenomen. Zoals de zonnepanelen zelf, de montagesets, de omvormer die je nodig zult hebben en de bekabeling. De kosten voor de montage van een zonnepanelen systeem ligt rond €700,- tot €1000,-. De kosten zijn erg afhankelijk van de situatie. Er kunnen ook extra kosten ontstaan. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld een extra groep in de meterkast of de aanleg voor een stopcontact. Ook het vervangen van een elektriciteitsmeter kan onder extra kosten vallen. De omvormer zal ongeveer 10 jaar meegaan. De kosten om deze te vervangen zullen rond de €1000,- liggen. Dit is afhankelijk van het type en het vermogen van het zonnepanelen systeem dat je hebt.

Direct offertes aanvragen

Kosten besparen

Het is natuurlijk heel handig om te weten hoe je kosten kunt besparen. Allereerst kun je kosten besparen door middel van financiering. Financier je de kosten van de zonnepanelen door middel van een verhoging van je hypotheek, dan is de rente ervan fiscaal aftrekbaar. Ook kun je kosten besparen met de installatie van je panelen, want als je zonnepanelen zelf gaat plaatsen kun je flink wat geld besparen. Het is verstandig om alleen minder dan 6 panelen zelf te plaatsen. Bij meer panelen kun je dit beter laten doen door een bedrijf. Je kunt ook subsidie krijgen op je zonnepanelen. Hiermee kun je de kosten van je zonnepanelen een flink stuk drukken, want een aantal subsidies vergoedt direct een deel van de aankoop van de zonnepanelen. Andere subsidies vergoeden juist weer per kWh.

Energie productiekosten zonnepanelen

Misschien ben je er niet van op de hoogte maar ook de productie van zonnepanelen kost energie. In 1 tot 2 jaar tijd bespaart een zonnepaneel net zoveel CO2 als dat de productie ervan heeft veroorzaakt. Dit wordt ook wel de energetische ‘terugverdientijd genoemd’. Deze terugverdientijd is wel afhankelijk van het type zonnecel. Tijdens hun leven produceren zonnepanelen veel meer energie dan nodig is om de PV-installatie te maken.

Offertes aanvragen

Zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bespaar direct op uw zonnepanelen en vraag gratis offertes aan!
Offertes aanvragen