Veelgestelde Vragen

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Zonnepanelen worden ook wel photovoltaïsche zonnepanelen genoemd. Het zijn panelen die elektriciteit genereren uit het licht van de zon. Een zonnepaneel is opgebouwd uit een aantal fotovoltaïsche cellen. Deze cellen worden gemaakt van silicium. Elke cel bevat twee lagen. Door invloed van het licht gaat er elektrische stroom lopen tussen deze twee lagen. Daarom krijgen de cellen de naam photovoltaïsch. Photo is immers het Griekse woord voor licht. En volt is de eenheid van elektrische spanning. De zonne-energie die vrijkomt wordt vervolgens naar de junction box gebracht. Als dit is gebeurd wordt direct daarna de zonne-energie naar de omvormer geleid, of wanneer de zonnepanelen in een zogenaamde string staan, dan zijn ze aan elkaar gekoppeld, wordt de zonne-energie via de andere panelen samen naar de omvormer geleid.

Een zonnecollector is eenvoudig gezegd een apparaat waarmee zonlicht wordt omgezet in warmte. Deze opgewekte warme door de zonnecollector kan daarna weer gebruikt worden voor het warm maken van een ruimte of het verwarmen van je water. Maar hoe werkt een zonnecollector nou eigenlijk? Ook dat is erg eenvoudig. Als je bijvoorbeeld een metalen plaat in het zonlicht legt dan wordt deze na een tijdje automatisch warm. De zonnecollector werkt eigenlijk precies hetzelfde. Een zonnecollector bestaat vaak uit een metalen plaat die dubbelwandig is, deze plaat wordt ook wel de absorber genoemd. Deze wordt dan verwarmd door de zon. Door deze absorber heen stroomt water. Het water voert vervolgens de warmte weer af. Meestal zal de warmte dan worden afgevoerd naar een zonneboiler. De warmte kan dan vervolgens weer voor een aantal dingen gebruikt worden. Zelfs in Nederland zijn er op deze manier hoge temperaturen te bereiken.

Misschien ben je wel bekend met het feit dat zonlicht alleen wordt gebruikt in de ruimtevaart. Immers in de ruimtevaart wordt zonlicht gebruikt om satellieten met behulp van zonnecellen van stroom te voorzien. Maar hedendaags worden de zonnecellen ook op aarde toegepast. Je kunt dan denken aan huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld aan praatpalen, waterpompen en zelfs rekenmachines. Zoals je misschien wel weet is de zon een onuitputtelijke bron die energie geeft en de zon is ook nog eens schoon! Zonlicht is er altijd, dus ook altijd in overvloed. Ook in Nederland is er genoeg zonlicht om met zonnecellen elektriciteit op te wekken. Zonne-energie is in eerste instantie een stuk beter voor het milieu dan energie die wordt opgewekt uit bijvoorbeeld aardgas of steenkool. Als er zonne-energie wordt geproduceerd dan komen er geen schadelijke stoffen vrij in de atmosfeer. Bij de productie van energie uit aardgas of steenkool is dit wel het geval. De zon kan op twee manieren worden benut voor het opwekken van energie. Zonnecollectoren verwarmen water voor het huishouden, bijvoorbeeld kraanwachter. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit.

Bij zonne-energie hoort natuurlijk ook een zonneboiler. Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie niet gebruikt voor het opwekken van energie, maar het apparaat gebruikt de energie voor warmte. Een zonneboiler geeft ook geen energie terug aan het energienet, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze geven energie wel terug aan het energienet. Als je geen gebruik maakt van warmte van de zonneboiler dan gaat deze warmte dus verloren. De werking van een zonneboiler is eenvoudig. Eerst wordt op het dak van een woning of gebouw een zonnecollector geplaatst. Deze collector is aangesloten op een stelsel van buizen, daarin zit een speciale vloeistof. De zonne-energie die opgevangen is, verwarmt de vloeistof. Vervolgens transporteert de vloeistof de warmte door het stelsel van buizen naar een zogenaamd voorraadvat, de boiler, met leidingwater. Met de warmte die wordt vervoerd wordt het water in het voorraadvat warm gemaakt. Zo’n vat kan worden aangesloten op een cv-ketel. Deze kan het water nog eens verwarmen. Zo krijg je dus warm water.

Duurzame energie is energie die wordt opgewekt op een milieuvriendelijke manier. Dit wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen die we kennen, aan het opraken zijn. Daarbij stijgt de temperatuur van de aarde steeds meer door de overmatige uitstoot van CO2. Deskundigen zeggen dat er in 2030 meer dan 8.3 miljard mensen zullen zijn op onze aarde, daarom wordt er steeds meer aandacht gegeven aan het ontstaan van duurzame energie. Want de aarde moet immers ook een leefbare planeet blijven voor de generaties die nog gaan komen. Er zijn verschillende soorten energie die als duurzaam te typeren zijn. Je kunt dan denken aan biobrandstof, zonne-energie, geothermische energie of wind- en waterenergie.

Als je langs huizen of gebouwen rijdt die zonnepanelen hebben dan kun je je afvragen wat zonnecellen nou eigenlijk doen. Het principe van zonnecellen is erg eenvoudig. Zonnecellen zijn de basis van zonnepanelen. Ze bestaan uit een tweetal lagen. Zonnecellen die in een zonnepaneel zitten vangen het zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Als de zonnecellen onder invloed zijn van het licht dan krijgt de ene laag van een zonnecel een negatieve spanning. Je begrijpt dan dat de andere laag een positieve spanning zal krijgen. Zodra deze twee lagen met elkaar verbonden zullen worden, gaat er een stroom van elektriciteit lopen.

Je kunt zonnepanelen zelf plaatsen. Dit is echter niet aan te raden. Je moet immers erg zorgvuldig om gaan met het monteren van zonnepanelen. Ook moet je je eigen veiligheid goed in de gaten houden en geen onverantwoordelijke dingen doen. Op internet kun je veel informatie vinden die je helpen bij het plaatsen van zonnepanelen. Als je van plan bent om de zonnepanelen op een plat dak te plaatsen dan moet je voor voldoende verzwaring van de montage-unit zorgen. Daarnaast moet je voor de kabelgoot en bekabeling PVC buizen gebruiken. Mocht je iets op het dak vast moeten zetten, doe dit dan met losse tegels. Zo verklein je de kans op lekkage. Om het meeste rendement te halen moet je de panelen plaatsen onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas. Je moet ook voor voldoende ventilatie zorgen bij de omvormer. Verder moet er voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak zijn. Er moet immers luchtcirculatie achter het paneel mogelijk zijn. Plaats de panelen niet te dicht op elkaar op een plat dak, zo voorkom je beschaduwing.

Deze vraag is erg afhankelijk van je energieverbruik. Dit verbruik kun je terugvinden op je laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Als je een snelle berekening wilt maken dan kun je het jaarlijks energieverbruik in KWH delen door 0.9. De uitkomst ervan is dan het totaal aan zonnepanelen welke je nodig zult hebben om je totale energieverbruik af te dekken. Zo kun je de terugverdientijd ook zo kort mogelijk houden. Als je een specifieker antwoord wilt op je vraag kun je vaak bij een zonnepaneel bedrijf langs gaan om in te schatten hoeveel zonnepanelen je minimaal nodig zult hebben om je eigen huishouden van stroom te kunnen voorzien.

Misschien ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen en zit je met de vraag of je wel elektriciteit zult hebben als de zon niet schijnt of wanneer deze achter de wolken is verscholen. Deze vraag kan snel beantwoord worden, zonnepanelen werken ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet indirect of direct bereikt. Dit kan bijvoorbeeld het zonlicht zijn dat achter de wolken verscholen zit. Het zonlicht zal dan worden geabsorbeerd en vervolgens worden weerspiegeld door de atmosfeer. Maar je snapt natuurlijk dat de elektriciteitsopbrengst het hoogst zal zijn bij helder weer waarbij weinig wolken aanwezig zijn.

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je met de vraag komen te zitten of er bliksem op een zonnepaneel kan inslaan. Overal kan bliksem inslaan. Zelfs een bliksemafleider die goed gekeurd is, kan blikseminslag nooit helemaal uitsluiten. Maar als je bij de verzekering je zonnepanelen hebt aangemeld en er premie voor wordt betaald dan zijn je panelen verzekerd, mits de verzekeraar de zonnepanelen niet wil verzekeren, maar dit dient altijd gemeld te worden. Als je de zonnepanelen vast gemonteerd hebt behoren ze tot de opstal. Daarom vallen ze onder de opstalverzekering. Deze gaat uit van de waarde die is opgegeven. Dus om niet onderverzekerd te zijn moet je de zonnepanelen wel aanmelden!

Zonnepanelen zullen altijd hun werk doen, behalve als ze kapot zijn. Dus ook als het vriest en het hartje winter is dan zullen de zonnepanelen hun werk gewoon naar behoren doen. Veel mensen die zonnepanelen aanschaffen hebben geen weet van het feit dat zonnepanelen hun werk zullen doen als het vriest. Deze onwetendheid zorgt ervoor dat veel mensen geen zonnepanelen kopen. Als deze vraag eenmaal beantwoord is zijn mensen veel sneller geneigd om zonnepanelen aan te schaffen. Een zonnepaneel zal totaal geen hinder ondervinden van een vorstperiode. De panelen zullen trouw hun werk doen en jou van de benodigde energie voorzien.

Het is natuurlijk erg belangrijk om te weten als je zonnepanelen wilt aanschaffen, hoelang deze mee zullen gaan. Echter kan niemand dit nog echt precies vertellen. Zonnepanelen zijn immers nog relatief nieuwe producten die nog niet zo lang op de markt zijn. Wel komt uit tests naar voren dat ze een erg lange tijd mee zullen gaan. De garantie van zonnepanelen is 25 jaar. Voor de omvormers geldt er een garantie voor minimaal 10 jaar. De uitkomst die uit tests naar vorig is gekomen ligt op zo’n 40 jaar. Echter kan dit nog niet met zekerheid worden aangenomen, omdat zonnepanelen vrij nieuw zijn en daardoor zijn er geen cijfers uit het verleden. Je mag er wel vanuit gaan dat de uitkomsten van de tests, die nu gedaan worden, een realistisch beeld geven over de duurzaamheid van zonnepanelen.

Ja, zonnepanelen moet je schoonmaken. Het beste kun je de panelen enkele keren per jaar schoonmaken, vooral het glas. Je kunt dit doen met een zachte borstel en wat water, dit is voldoende. Ondanks dat de panelen onder een hoek staan en vaak een coating hebben, is het mogelijk dat er in droge periodes of in een omgeving die veel vuil afstoot, snel een stoflaagje op de zonnepanelen terecht kan komen. De stof op de zonnepanelen kan er voor zorgen dat je panelen minder zullen gaan werken. De opbrengst kan dan lager uitvallen. Dit kan een paar procent zijn maar ook 20 procent in de meest ongunstige gevallen. Hoe vaak je de panelen moet schoonmaken hangt dus van de omgeving af, maar ook het weer en de hellingshoek van je panelen. Je kunt het schoonmaken uitbesteden aan bedrijven maar je kunt het ook prima zelf doen.

Welke plek is nu eigenlijk het meest geschikt om zonnepanelen te plaatsen? Als je zonnepanelen wilt gaan plaatsen kun je dat het beste doen op een dak dat op het zuiden gelegen is. Door ze op deze manier te plaatsen kun je het meeste rendement uit de panelen halen. De noordzijde van een huis is voor zonnepanelen een zeer slechte plek. Als je wel zonnepanelen wilt gaan kopen maar niet de beschikking hebt over een dak dat op de zuidelijke zijde is gelegen dan kun je ook de westkant of de oostkant gebruiken. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat dan het rendement van de panelen minder zal zijn dan panelen die in gelijke omstandigheden op het zuiden gericht zullen zijn.

Als je een zonnepanelen systeem hebt dat netgekoppeld zal zijn dan heb je een aantal onderdelen nodig. Zo heb je zonnepanelen nodig, een omvormer, consoles (als je een plat dak hebt), en een omvormer. Je kunt er eventueel voor kiezen om er een elektriciteitsmeter, een extra groep in de meterkast en een meetstation bij te nemen. Deze keuze is aan jezelf. Uiteraard heb je ook bekabeling nodig, het juiste gereedschap, een handleiding en klimmaterialen. Je moet rekening houden dat er ruimte komt tussen de zonnepanelen en het dak. Dat wordt de ventilatieruimte genoemd. De zonnepanelen en de omvormer moeten hun warmte ergens kwijt kunnen, als dat niet het geval is werken ze minder effectief. De omvormer moet je direct onder het dak plaatsen. Het liefst dicht bij de panelen om de verliezen van de opbrengsten zo minimaal mogelijk te houden.