De Europese Unie en China hebben een overeenkomst over de zonnepanelen. De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met het gesloten akkoord, hierbij is onder andere een minimumprijs afgesproken voor Chinese zonnepanelen bestemd voor de Europese markt. Brussel geeft aan dat de meerderheid van de 28 EU lidstaten ook voor de deal is. Er is echter geen sprake van unanimiteit. Het dagelijkse bestuurder van de EU wilde niet aangeven welke landen er bezwaar bij hebben. Een grote meerderheid is akkoord gegaan, dat is het enige werd hierover werd vermeld.

De minimumprijs

Brussel heeft in juni een importheffing aangekondigd. Dit kwam zo omdat de Chinese subsidies de panelen zo goedkoop maakten, en de Europese fabrikanten zouden hier niet tegenop concurreren. De Europese producenten moesten zich door de heffing beter kunnen weren op de markt.

De installateurs van zonnepanelen

In Nederland en in de rest van Europa is er met name onder de installateurs grote onrust ontstaan over de importheffingen op Chinese zonnepanelen. De consumenten zouden massaal afzien van de aanschaf en de installatie van panelen vanwege de hogere prijzen. Hierdoor zouden veel installatiebedrijven het loodje leggen. Vanaf dat moment had China de Europese industrie van zonnepaneelproducenten al om zeep geholpen. De Europese Commissie zou hetzelfde doen met de installatiebranche. Diegene die zich de laatste tijd sterk heeft gemaakt voor de installatiesector is minister Lillianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze heeft in Brussel gepleit tegen hoge importheffingen.